top of page

Om mig

12795101_10208164713611165_2028453531728704951_o.jpg__nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=174925&_n

På Folkoperan

c67a5c2d-772e-4667-924f-990ce5d8d086_edited.jpg
b35b5e46-d3d6-4ef5-8060-6c16b85a289e_edited.jpg
IMG-0506_edited.jpg

Klassisk Festival, 2023

I korthet

Marie Söderberg, född 1987. Frilansar som kör- och orkesterdirigent, flöjtist, mezzosopran och musikpedagog för såväl stora som (mycket) små - snart Sveriges första MBB instruktör, ålder 0-3 månader. Uppvuxen på den småländska kusten, bosatt i Sthlm.


Medellångt

Marie L. Söderberg är uppvuxen i Oskarshamn, Kalmar län, och bor sedan 11 år tillbaka i Sthlm där hon idag frilansar som kör- och orkesterdirigent, musiker och musikpedagog med undervisning på bl a Lilla Akademien och Opus Norden.


Till vardags leder hon fyra fristående körer och är sedan 10 år tillbaka dirigent för Silverdalskören som i fjol fyllde 50 år. Flera av körens medlemmar intar idag betydande rollar inom svenskt musikliv såsom tonsättarna Jan Sandström och Anders Hillborg.

Marie är dessutom konstnärlig ledare och dirigent för Skandinaviska Operan, en musikförening som inriktar sig på nyskriven svensk opera med utgångspunkt i Åstorp, Skåne. Föreningen hade sin första premiär sommaren 2022 av operan “Candidus” av Martin Lindau med två utsålda föreställningar i Åstorp, Skåne.


Som musikpedagog brinner Marie för att undervisa de yngre åldrarna med bl a musiklek (6 år) och Barnrytmik (0-2 år) på den privata musikskolan Opus Norden, samt under hösten i Kummelbys församling. Utöver egna flöjtelever bygger hon idag upp en verksamhet som riktar sig mot mycket små bebisar och deras föräldrar som MBB (Musical Baby Bonding)-instruktör (0-3 månader), snart den första i Sverige!


Mer i detalj

Smålänningen Marie Larsson Söderberg började redan som femåring att sjunga i barnkör. Vid nio års ålder blev flöjten hennes största intresse och hon fick inom kort spela med i både kulturskolans orkestrar som länets ungdomsorkester och Kalmar Läns Hemvärnsmusikkår. Som tioåring började hon även ta lektioner i pianospel och trakterar idag ett 40-tal instrument.


Under uppväxten fick Marie möjlighet att efter provspelningar medverka i några av landets bästa ungdomsorkestrar. Redan som 14-åring kom hon in i ”RUM:s Landslag i Blåsmusik” (15-25 år), som under en av hennes fyra somrar med orkestern erhöll en prestigefull guldmedalj på en Blåsmusikfestival i Kerkrade, 2005. Hon spelade även flöjt och piccola i ”Nordiska ungdomsorkestern” i Lund både 2006 och 2007, där hon fick möta sina första stora förebilder, dirigenterna Mika Eichenholz och Stefan Solyom. Men det kom att dröja till andra året på folkhögskolan S:t Sigfrids i Växjö 2008 innan hon fann sin passion, dirigeringen.


Under sin utbildning på Musikhögskolan Ingesund fick Marie möjlighet att både arrangera och dirigera en produktion av Sondheims musikal Sweeney Todd. Hon fick även dirigera Ale Möller och hans band med full symfoniorkester, en upplevelse som blommade ut i en turné i Japan med fokus på Skandinavisk folkmusik 2016. Under de fyra åren på skolan startade hon också upp fyra körer i Arvika, bl a en barnkör i gambiansk sång och en sjukhuskör. Vid sidan av sina studier på Ingesund tog Marie lektioner för Cecilia Rydinger, professor i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Sthlm.


Tack vare erhållna stipendier från bl a Anders Sandrews Stiftelse, Felix Neuberghs Stiftelse, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och IRIS-Stipendiet har Marie kompletterat sina studier med flertalet masterclasses i dirigering utomlands. I New York 2010 mötte hon sin första mentor Piero Bellugi (f d elev till Leonard Bernstein) från Italien. De träffades igen i Rom samma år och samarbetet kom att fortsätta till Bellugis bortgång 2012. Flera masterclasses följde kommande år i bl a London, Suffolk, Paris och Venedig tillsammans med Neil Thomson och John Farrer, för att till sist få en plats med världsdirigenten Kenneth Kiesler på hans sommarkurs i i dirigering i Medomak, USA, sommaren 2016. 


Utöver jobb i flera av Sveriges orkesterföreningar, i urval Karlskogas Orkesterförening i samarbete med pianosolisten Daniel Beskow, Sundsvalls Orkesterförening och Eskilstunas Orkesterförening, har Marie även återkommande fått jobba med den professionella blåsorkestern GWO (Göteborg Wind Orchestra). Under åren har hon bland annat också dirigerat “Carmen” på Folkoperan med sångerskan Paulina Pfeiffer, dirigerat full symfoniorkester, kör, solister och cirkus i Gasklockorna, Gävle och jobbat med musikal i KTHs regi vid deras uppsättningar på fysiksektionernas spexavdelning - "Fysikalen", nu senast 2022.


Hon jobbade under flera år även som konsertpresentatör i Stockholms Konserthus.


Tillbaka till framtiden


Idag har Marie:

  • en IEkk Lärarexamen i dirigering och tvärflöjt från Musikhögskolan Ingesund (2012)

  • Suzukilärarexamen på tvärflöjt vid Örebros Musikhögskola med avlagd examen i Gouda, Nederländerna (2014)

  • en utbildning i Orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (2016)

  • en fortbildningskurs i Kördirigering hos Stefan Parkman, bl a Radiokörens dirigent 2002-2005 (2021-2022)

  • en grundläggande kurs och en ledarkurs i Barnrytmik (2021, 2022) hos Be Sporty

  • Diplomerad Baby- och Barnsångskonsulent hos Diana Mullton på Nyanzen (2023) med inriktning 3 månader - 5 år

  • Hon har under hösten 2022 påbörjat en utbildning inom MBB (Musical Baby Bonding) och är den första i Sverige att tillsammans med metodens grundare Orly Zalel bygga upp denna verksamhet som vänder sig till bebisar 0-3 månader och deras föräldrar


Marie kommer under året att fortsätta leda tre körer i Stockholm: Silverdalskören, Amorosokören och kören Jord och gröda. Hon vikarierar även regelbundet hos andra körer och orkestrar i Stockholm, så som Immanuel Vox i Immanuelskyrkan och i S:t Matteus Symfoniorkester.

Marie dirigerar i höst även Karlskogas Symfoniorkester i ett samarbete med duon Lise och Gertrud (http://www.liseochgertrud.se/sv/start/) med konsert den 14 oktober. Hon kommer också tillbaka och dirigerar Karlskoga Kulturskolas Lärarensemble och deras julkonserter. Till våren kommer Marie tillbaka till Gävles Kulturskola och dirigerar symfoniorkestern i deras samarbete med alla Gävleborgs läns kulturskolor under deras "Klassiska Festival". Det är femte året hon kommer tillbaka som dirigent och arrangör och det ska vi fira tillsammans. Till sist planerar Skandinaviska Operan premiär för sin nästa opera "Snapphanens liv och död" med satsning mot våren 2024, en satsning som Marie både planerar, repeterar med såväl kör som solister och slutligen dirigerar.


Som musikpedagog fortsätter Marie att leda musiklek (6 år) på två skolor i Opus Nordens regi (https://opusnorden.com/se/opusnordenaktuellt/opusnordenaktuellt/). Under hösten finns även möjlighet att på Opus Norden söka barnrytmik för ålder 0-2 år med en unik inriktning mot klassisk musik. Marie jobbar fortsatt även med rytmikkör (5-7 år) och babyrytmik i Kummelby kyrka och har just nu en dialog med Lilla Akademien för att starta upp kursverksamhet för ålder 0-2 år och för gravida mammor.


En liten kuriosa

Marie lyckades lura både ”Babsan”, Tobbe Trollkarl, Lena Hedlund och systern Hanna i programmet ”Upp till bevis” som sändes på SVT 2017. Hennes yrke: dirigent, men låtsades på ett övertygande sätt vara agilityinstruktör.bottom of page